Monday, April 26, 2010

CARDIO WORKOUT-artikel ditulis oleh Cek Abang saya yang perasan nak kuruskan badan- heheh..sorry...

Puncak Arabella adalah kawasan perumahan yang terletak di puncak bukit dan diantara tertinggi di Tanah Rata. Lokasi ini juga menjadi tumpuan ramai pelancong yang menjadikan apartment di sini sebagai tempat penginapan.

Puncak Arabella menjadi pilihan saya untuk menjalani Cardio Workout. Pendakian Puncak Arabella melibatkan laluan mendaki sejauh ~850 meter. Disamping pendakian yang baik untuk jantung anda, pemandangan Puncak Arabella juga memberikan ketenangan pada minda.

Gambar terbaru Puncak Arabella (tanah runtuh dah diperbaiki) diambil dari tapak letak kereta Mardi. Parking moto kat sini untuk memulakan perjalanan.

~ date kat gambar tak betul sebab tak di"set"kan ~Permulaan laluan untuk Cardio Workout. Ini adalah laluan warm-up sejauh ~800 meter yang hanya 200 meter melibatkan laluan mendaki. Laluan bermula dari pintu belakang Mardi dan terus ke jalan Masjid Sultan Abu Bakar.Laluan mendaki menuju ke masjid. Cuma lebih kurang 200 meter sahaja kena mendaki.Laluan mula mendatar menuju masjid.Laluan menurun 68 anak tangga ke Padang MDCH.Merentasi padang MDCH untuk ke jalan raya.Laluan warm-up sejauh 800 meter telah pun tamat. Bermulalah laluan mendaki ke Puncak Arabella sejauh ~ 850 meter.Laluan mendaki yang sempurna jalannya, taklah berlubang-lubang.Pemandangan tanah runtuh yang sudah dibaik pulih dipertengahan laluan mendaki. Rumah kat bawah tu ialah kuarters Pejabat Kesihatan. Selambe je diaorang tu dok kat tepi cerun bukit yang curam.Pemandangan kompleks sekolah rendah dan menengah.Himpunan sistem pelindung hujan (SPH) di Mardi. Yang paling jauh tu milik Malaysian Agri Food Corporation (MAFC).Taman Agroteknologi Mardi dari Puncak Arabella.Pemandangan Puncak Arabella dari separuh pendakian.Laluan sungai nun jauh di bawah tu akan terus ke Robinson Fall.Deretan apartment di Puncak Arabella.Laluan mendaki jika dilihat dari Puncak Arabella. Ada sedikit accident antara Pesonakereta dengan van. Jadi berhati-hatilah jika menuruni Puncak Arabella untuk mengelakkan perkara tidak diingini.Pemandangan laluan mendaki dari Puncak ArabellaMasa turun ikut tangga jer...huhu....Perjalanan pulang melalui Tanam Inggeris di Mardi Agrotek.English Cottage milik Mardi dan boleh disewa jika berminat. Rujuk N3 berkaitan.Perjalanan untuk cardio workout dah berakhir. Cek abang happy gak sebab baru seminggu lebih mendaki dah pun turun berat badan ~ 4kg.


PERLUKAN KATERING? LAWAT UNTUK PAKEJ MENARIK

No comments:

Post a Comment

JUMLAH PELAWAT

Freelance Writer Needed
Freelance Writer Needed