Thursday, March 26, 2009

SENARAI HOTEL DI CAMERON HIGHLANDS

Sebenarnya banyak hotel yang boleh diduduki semasa anda berkunjung ke Cameron Highlands. Tetapkan sahaja budget anda dan pilih yang mana satu berkenan dihati. Tapi kalau kolam renang menjadi salah satu keperluan anda, baik lupakan sahaja sebab mana ada orang mandi air sejuk kat Cameron nie. Kecualilah pihak hotel boleh beri kolam renang air panas.

Berikut adalah senarai hotel yang terdapat di Cameron Highlands untuk rujukan.






1. Casa De La Rosa (gambar diatas)
Lot 48, Jalan Circular,
39000 Tanah Rata
Cameron Highlands
Tel: 05-4911 333
Fax: 05-4915 500
Nota: Tepi jalan besar Tanah Rata ke Brinchang, amat mudah ditemui.

2. Century Pine Resort
Lot 42, Jalan Masjid
39000 Tanah Rata
Cameron Highlands
Tel: 05-491 5115
Fax: 05-491 1115
Nota: Ditengah bandar Tanah Rata, bersebelahan taman permainan dan padang sekolah. Dekat masjid Sultan Abu Bakar. Ada laluan jalan kaki melalui sungai ke Parit Fall.



3. Equatorial Hotel(gambar diatas)
Kea Farm
39100 Brinchang
Cameron Highlands
Tel: 05-4961 777
Fax: 05-4961 333
Nota: Hotel glamor kat Cameron, pengunjung jangan takut pasal makan sebab hotel nie ada sijil halal. Bersebelahan dengan kawasan membeli belah Kea Farm.



4. Heritage Hotel(gambar diatas)
Jalan Gereja
39000 Tanah Rata
Cameron Highlands
Tel: 05-4913 888
Fax: 05-4915 666
Nota: Hotel lama, zaman penjajah lagi. Dekat dengan bandar Tanah Rata (1km).

5. The LakeHouse
30th Mile
39200 Ringlet
Cameron Highlands
Tel: 05-4956 152
Fax; 05-4956 213
Nota: Tepi jalan Ringlet ke Tanah Rata. Memang ada tasik sebelah tu, kadang ada orang memancing, tapi ikan takleh makan sebab bertoksik.



6. Rosa Passadena(gambar diatas)
No. 1, Bandar Baru Brinchang,
39100 Brinchang,
Cameron Highlands,
Tel: 05 - 4912288
Fax: 05 - 4912688
Nota: Hotel ditengah bandar Brinchang, agak bising sikit la sebab tengah bandar. Tapi bagusnya senang nak cari tempat makan, menikmati suasana bandar dimalam hari. Cafe kat dalam tu dulu ada sijil halal tapi pernah kena tarik, lepas tu dapat balik. Tapi baik tanya pengurusan dulu pasal tu kalau nak ambik bilik siap sarapan.

7. The Smoke House Hotel & Restaurant
By the Golf Course
Po Box 81, 39007 Tanah Rata
Cameron Highlands
Tel: 05-491 1215
Fax: 05-491 1214
Nota: Dekat dengan padang golf awam Cameron Highlands. Sesapa nak main golf, kena bayar rasanya RM40 sehari. Ada caddy dikalangan orang asli.



8. Strawberry Park Resort(gambar diatas)
PO Box 81
39007 Tanah Rata
Cameron Highlands
Tel: 05-4911 166
Fax: 05-4911 174
Nota: Nak sampai sini kena lalu jalan macam dalam hutan dulu sebab tempat dia agak tersorok. Tapi suasana memang menarik dan antara tempat tersejuk di Cameron Highlands kerana suhu pada waktu malam boleh mencecah 13 darjah celsius.

9. Hotel Chua Gin
No.11, Main Road,
39100 Brinchang
Cameron Highlands
Tel: 05-4911 801
Fax: 05-4912 782
Nota: Hotel biasa je, tapi tak tahu kenapa dia nie glamor kat sini. Berada betul betul ditengah bandar Brinchang, tepi jalan besar, dekat kedai, medan selera. Harga bilik memang murah.

10. Cool Point Hotel
891, Persiaran Dayang Endah
39000 Tanah Rata
Cameron Highlands
Tel: 05-4914 914
Fax: 05-4914 070
Nota: Ditengah bandar Tanah Rata, dibelakang stesen bas. Hotel milik melayu, servis kira okey la.

11. Hotel Green Garden
Lot 13, Main Road
39100 Brinchang
Cameron Highlands
Tel: 05-4915 824 / 05-4961 824
Fax: 05-4915 824
Nota: Ditengah bandar Brincang, dekat hotel Chua Gin.

12. The Highlanders
80b, Persiaran Camelia 4,
39000 Tanah Rata,
Cameron Highlands
Tel:017-4137204/019-5546210
Fax 05-4914934
Nota: Hotel budget ditengah bandar Tanah Rata, satu deretan dengan Maybank. Harga bilik memang murah.

13. Hotel Rainbow
Lot 25,
39100 Brinchang,
Cameron Highlands,
Tel: 05 - 4914628 / 4914648
Fax: 05 - 4914668
Nota: Ditengah bandar Brinchang dan bersebelahan pasaraya Jimat.

14. Parkland Hotel
Lot 45
39100 Brinchang
Cameron Highlands
Tel: 05-4911 299
Fax: 05-4911 803
Nota: Ditengah bandar Brinchang, tilam baru. Macam mana aku tau? Sebab masa hotel nie lelong tilam lama, aku ada beli!

15. Star Regency Hotel And Apartment
39 Main Road
39100 Brinchang
Tel: 05-4915 133
Fax: 05-4915 122
Nota: Hotel yang menarik kerana bersebelahan tapak pasar malam tiap sabtu dan ahad.


Anda boleh rujuk posting saya yang lain yang menunjukkan gambar, pamplet dan harga bilik hotel tersebut yang saya update dari masa ke semasa. Semua itu anda boleh capai dengan klik pada "label" - "hotel dan apartment"


PERLUKAN KATERING? LAWAT UNTUK PAKEJ MENARIK

27 comments:

  1. En. Ridzuan boleh tak letak kadar sewa dia sekali..?? Senang nak buat pilihan..?

    ReplyDelete
  2. Kena ambil masa tu En Romli, nantilah kalau ada masa saya update pasal kadar sewa tu, tapi tak janji la dalam masa terdekat nie, okey?

    ReplyDelete
  3. Info yg menarik nie en.ridzuan,kalau sertakan skali dgn rate sewa lagi menarik...tq

    ReplyDelete
  4. terima kasih...info cuti menarik...boleh cadangkan hotel yang berpatutan dan senang ditemui...

    ReplyDelete
  5. boleh xletak harganya sekali???sebab sy ade projek berkumpulan yg kene buat kat cameron highlands dalam tempoh terdekat..

    ReplyDelete
  6. hai,
    boleh x bgtau hotel mana yang ada facility kolam renang? maseh...

    ReplyDelete
  7. boleh tahan harga2 hotel2 ni, boleh dikatekan semua RM200 ke atas...huhu

    ReplyDelete
  8. http://natasyaresort.com/ rm200 weekend. nak tau rate yang lain kena call sendiri lah. lol!

    ReplyDelete
  9. bercadang nak buat majlis berbuka puasa kt hotel cameron tp x tahu status halal hotel2 di cameron nii..lehhh bagaitau tak

    ReplyDelete
  10. setahu saya hotel Equatorial, titiwangsa, rossa pasa dena ade sijil halal.

    ReplyDelete
  11. En ridzuan, ada x hotel yg dlmnya ada dua bilik berasingan. Klu aparmnt ada lift x biasanya kt situ.

    ReplyDelete
  12. lina, kalau hotel 2 bilik berasingan tu takde rasanya. Kena ambik 2 bilik barulah 2 bilik yang berasingan. Apartment Green Hill resort ade lift.

    ReplyDelete
  13. kalau nk wat kursus kat sana hotel apew yg sesuai dgn kadar rate yg 130 ke bawah.

    ReplyDelete
  14. jas...hotel rossa pasa dena atau star regency atau titiwangsa.

    ReplyDelete
  15. boleh bgtau hotel ape yg menarik untuk honeymoon tq

    ReplyDelete
  16. kenape xde org bg cadangan nie plezzzzzzzzzz

    ReplyDelete
  17. Lilyajib, Strawberry Park Resort, jauh dari kebisingan jalan raya...

    ReplyDelete
  18. dah cek kat jakim banyak hotel 2 x de senarai dalam web dorang

    ReplyDelete
  19. betul tu. Antara sebabnya ialah kebanyakan hotel tersebut menghidangkan arak (untuk tarikan pelancong asing), maka sijil halal tidak boleh diperolehi.

    ReplyDelete
  20. Salam...

    hotel mana yang mempunyai pemandangan dari bilik paling cantik?

    ReplyDelete
  21. w'salam Radja

    Saya rasa Equatorial sebab atas bukit.

    ReplyDelete
  22. macam mane kami nak buat pilihan .. sebab kami tak dapat nak bajet untuk booking hotel ..

    ReplyDelete
  23. sy nak menaja website baru untuk pemilik laman blog ini.. sila hubungi sy (mr.safa-0124861987-sms shj. kalau call nt operator sekat)

    ReplyDelete
  24. nak tanya,area mana yg best di cameron? brinchang or tanah rata? i mean area boleh rasa KESEJUKAN...

    ReplyDelete
  25. hotel mana paling sejuk dan berpatutan ye...??

    ReplyDelete
  26. hotel mana paling sejuk dan berpatutan ye...??

    ReplyDelete

JUMLAH PELAWAT

Freelance Writer Needed
Freelance Writer Needed