Friday, March 20, 2009

BAGAIMANA INGIN KE CAMERON HIGHLANDS?

PERJALANAN KE CAMERON HIGHLANDS

ImageSatu satu cara untuk ke Cameron Highlands iaitu melalui jalan darat. Beberapa tahun lepas hanya satu jalan iaitu melalui Tapah tak kiralah pengunjung dari selatan, utara atau timur. Kini dua laluan baru dibuka iaitu di Simpang Pulai untuk pengunjung dari utara, manakala dari timur boleh melalui Gua Musang. Keadaan jalan memang cantik walaupun belum digazetkan oleh kerajaan. Satu laluan sedang dibina iaitu laluan Bertam (di Ringlet) ke Sg Koyan di Pahang untuk pengunjung dari kuantan.

MEMANDU SENDIRI

Dari selatan melalui Tapah

Jauh Cameron Highlands dari Kuala Lumpur ialah 300 km atau 3.5 jam perjalanan melalui lebuhraya PLUS. Pengunjung akan melalui susur keluar Tapah, selepas membayar tol, sila belok ke kiri pada lampu isyarat pertama dan teruskan perjalanan untuk ke Cameron Highlands. Jauh perjalanan dari Tapah hanya 60km, tetapi ingat disitulah cabaran sebenar. Jalan bengkang bengkok, licin dan sempit. Sesapa tak tahan boleh mabuk, walaupun begitu, pengunjung boleh berhenti rehat di Lata Iskandar untuk menikmati kecantikan air terjun sebelum meneruskan perjalanan. Perbagai pemandangan cantik disepanjang perjalanan, orang asli menjual petai dan hasil hutan lain, pastinya menjadikan perjalanan anda amat menarik. Sebelum sampai Tanah Rata, pengunjung akan sampai dahulu bandar Ringlet. Bila dah sampai situ, lega sikit kerana udara dah mulai sejuk. Jika memandu perlahan, anda boleh sampai dalam masa 1.5 jam sahaja.


PESANAN UNTUK PEMANDU:

i. Sila bawa beg plastik jika tak tahan mabuk

ii. Jika berselisih dengan lori atau bas, beri laluan dulu, jangan main masuk je, ingat kiri atau kanan laluan anda ada jurang yang sayup mata memandang.

iii. Pandu perlahan jika hujan kerana jalan licin.

iv. Pengunjung muslim boleh berhenti di Stesen TNB ditengah perjalanan untuk rehat kerana ada kemudahan surau dan tandas.

DARI UTARA MELALUI SIMPANG PULAI

Laluan ini untuk pengunjung dari utara, susur keluar di Tol Simpang Pulai. Laluan lebih baik dari laluan Tapah dengan jalan yang cantik, tidak begitu bengkang bengkok. Anda akan lihat papan tanda Kg Raja sepanjang perjalanan dan jangan takut sebab Kg Raja tu Cameron Highlands la!. Hanya mengambil masa 45 minit untuk ke Kg Raja dan ingat bila sampai simpang ke Kampung Raja tu sila belok kanan, kalau terus anda akan ke Gua Musang. Selepas itu teruskan perjalanan untuk ke Tanah Rata. Sesiapa yang biasa jalan pada waktu malam akan menikmati pemandangan menarik sepanjang perjalanan. Semua kebun yang menanam bunga akan menyalakan lampu dikebun mereka dan menjadikan kiri kanan anda amat cerah. Tanah Rata hanya 25 km dari Kg Raja.

--------------------------------------------------------------------------------
KERETAPI

Tiada perkhidmatan keretapi, dan station terdekat hanya di Tapah atau Ipoh, selepas tu pengunjung boleh mengunakan bas untuk ke Cameron Highlands.

--------------------------------------------------------------------------------
BAS

Bas ekspress beroperasi setiap hari ke sini dari Kuala Lumpur, Ipoh dan Pulai Pinang.

Sila berhubung dengan kaunter bas berikut untuk jadual perjalanan dan tambang.

Kurnia Bistari @ (KL) 016-3033330 (Counter 87 Puduraya)
(CH) 05-491-1485


Kinta Omnibus @ (IPOH) 05-254-0124
(CH) 05-491-1200


Unititi Express @ (KL) 012-2150044 or 016-5058776
(CH) 05-491-4181 or 05-491-1452


--------------------------------------------------------------------------------
TEKSI

Pengunjung dari Kuala Lumpur boleh mendapatkan teksi di Hentian Puduraya. Juga boleh didapati di Tapah dan Ipoh.

JALAN-JALAN DI CAMERON HIGHLANDS

Terus terang saya katakan, adalah lebih mudah jika membawa kenderaan sendiri jika ingin berjalan-jalan di sini. Tiada perkhidmatan sewa kereta di sini dan jika ingin menggunakan teksi, bayaran adalah mengikut jam. Anda juga boleh menggunakan khidmat pemandu pelancong untuk membawa anda jalan-jalan dan mereka mempunyai pakej tersendiri. Bas berhenti-henti? Jadual biasanya adalah sejam sekali. Ada rumah rehat yang menyediakan perkhidmatan sewa motosikal, tetapi basikal tak popular kat sini...sebab penat nak kayuh tempat berbukit.

Perkhidmatan bas tempatan disediakan oleh Regal Bus Company, tapi jadual hanya satu jam sekali sahaja.

JARAK ANTARA BANDAR

  • Ringlet ke Tanah Rata - 13km
  • Tanah Rata ke Brinchang - 6km
  • Brinchang ke Tringkep - 8km
  • Tringkap ke Kuala Terla - 5km
  • Kuala Terla ke Kg.Raja - 3km

Selamat berkunjung ke Cameron Highlands


PERLUKAN KATERING? LAWAT UNTUK PAKEJ MENARIK

42 comments:

  1. Nak mintak En. Ridzuan letak tajuk tempat-tempat menarik di CH, contoh kat Tringkep, Bringchang, Ringlet, Tanah Rata dll ada apa yg menarik..???

    ReplyDelete
  2. IsyaAllah, akan saya usahakan dalam masa terdekat.

    ReplyDelete
  3. Saya nak pergi C.H awal Jun ni. Nak minta pandangan sikit....mana tempat menginap yang best ? di Berinchang ke Tanah rata? Boleh suggest sekali nama hotel yang ok? TQ

    ReplyDelete
  4. boleh sy dapatkan cntc no utk tempat penginapan yg menawarkn perkhidmatan sewa motosikal..terima kasih

    ReplyDelete
  5. kepada suhaimi, terpulang pada individu. Tapi pada saya lebih baik brinchang sb kemudahan banyak spt pasar malam, pasar tani, medan selera.

    ReplyDelete
  6. Ada sebuah agensi pelancongan di tanah rata yang sewa motosikal, sebelah kedai Cameron Optical. Nanti saya akan cuba dapatkan cntc no dia.

    ReplyDelete
  7. hmm.. tol dari kl ke tapah atau ie simpang pulai berapa yer? jarak perjalanan dan juga masa?

    ReplyDelete
  8. Tol dari KL ke tapah ~RM19.60, kalau ke simpang pulai ~RM25 kot.

    Jarak KL-Tapah=140km, tapah-CH=210km.

    KL-CH lalu simpang pulai ~270km

    ReplyDelete
  9. AS'KUM..SY NAK PEGI CH..TAPI DIRECTION TU MSIH CONFIUS..DR KL KE TAPAH..TAPAH KE CH..KALU DE MAP YG JELAS DAN JLN YG TEBAIK..

    ReplyDelete
  10. Saya bercadang pergi ke Tanah Rata dgn mnaiki bas.Bermula dari Klang Central di Klang.Menuju ke Ipoh @ ke Tapah?.Seterusnya ke mana plak dituju dan brp pula jumlah tambang pergi balik?

    ReplyDelete
  11. thanx ats info yg diberikan.... :-)

    ReplyDelete
  12. info yg sgt berguna..terima kasih,kalau xbaca info ni,mesti saya akan exit kat tapah..huhu rakan kata, jalannya mmg meloyakan..

    ReplyDelete
  13. tima kasih..info sangat berguna dlm blog ni

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum

    saya teringgin sangat nak pergi cameron highlands dan membawa ibu saya tapi dia penakut.katanya laluan ke cameron higlands sangat bahaya. Aduh,...
    macam mana nak menyakinkan dia ?
    dan ada ke pake pelancongan ke CH? tak pernah dengar lagi pun. Tapi saya dengar SKY bus membawa pelancong ke CH.
    tk

    ReplyDelete
  15. Painted eyes...

    Banyak dah laluan untuk ke CH terutama laluan KL-bentong-sg koyan-CH.

    Bawa ibu sekalu ke CH, bila dah nampak laluannya bagaimana, baru ibu akan rasa ia taklah bahaya mana.

    ReplyDelete
  16. KALAU DARI TG MALIM PULA LEBIH BAIK KELUAR DI TOL MANA YE??TQ

    ReplyDelete
  17. Ikut exit tapah pun boleh, lebih dekat. Exit Simpang pulai pun okey, cuma jauh sikit.

    ReplyDelete
  18. nk mnta trgkn lebih jelas jln ke ch dr utara 2...

    ReplyDelete
  19. Dari utara, ikut lebuh raya utara selatan, exit Simpang Pulai. Lepas bayar tol, belok kanan kat trafic light. Jalan terus lebih kurang 200meter, jumpa trafic light dan sign board ke cameron. Belok kanan. Lepas tu ikut je jalan tu ke Cameron lebih kurang 90km sampai tanah rata.

    ReplyDelete
  20. salam..maaf btanya.klu dari nilai-Ch,,better lalu jln bentong ke camne?or yang exit kt tapah 2?

    ReplyDelete
  21. terpulang pada individu, cuma kalau saya akan ikut bentong.

    ReplyDelete
  22. kl -raub atau kl-tapah? yg mane lbh dekat or selamat?

    ReplyDelete
  23. kl -raub atau kl-tapah? yg mane lbh dekat or selamat?

    ReplyDelete
  24. KL-Raub ~ 120km. Jalan ikut bentong, banyak kete.

    KL-Tapah~ 150km. Senang sebab sepanjang jalan highway.

    ReplyDelete
  25. Hi Encik,

    Kitorang ingin nak mendaki gunung yellow ygn mana entry dekat seberang jalanraya Simpang Pulai Gua-Musang yang berhampiran papantanda sempadan Pahang/Perak. Nak tanya ada tak taxi @4 wheel drive yg kita boleh sewa dari kampung raja ke entry gunung yellow?

    regards

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu saya ada teksi dari kg raja, tapi untuk bawa ke sana saya tak pasti. Yang saya biasa nampak, pendaki guna khidmat agensi pelancongan seperti TJ Nur tour untuk kesana. Cuba tanya TJ nur. http://indahnyacameronhighlands.blogspot.com/search/label/AGENSI%20PELANCONGAN

      Delete
  26. salam bole x bgtau kt mane nk sewa moto kt ch and rates skali

    ReplyDelete
  27. kalau dari nilai, mcmana nk g sana?

    ReplyDelete
  28. salam. kalau saya dari kuantan. bagaimana cara terbaik untuk saya sampai ke ch? dan boleh saya dpatkan perkhidmatan sewa motosikal?

    ReplyDelete
  29. salam..
    sye nk tnye klu nk pegi ch nek bas dri kl ad x? bse bas jnis ap yer..n kt sne da x knderaan tuk dsewa?? arap dpt bls scpt yg mgkin..trima kasih..

    ReplyDelete
  30. salam..
    sye nk tnye klu nk pegi ch nek bas dri kl ad x? bse bas jnis ap yer..n kt sne da x knderaan tuk dsewa?? arap dpt bls scpt yg mgkin..trima kasih..

    ReplyDelete
  31. salam esok nak nak ke ch first time baru checkin kat slim river jauh lagi ke simpang pulai?

    ReplyDelete
  32. kalau bas dari johor ke CH ade takk ? bgi contact nmber kalau ade . pleasee .

    ReplyDelete
  33. maaf...kalau dari LCCT ke CH, mahu sewa kereta di CH, ada kereta sewa di CH atau mesti sewa kereta di Ipoh??

    Tidak biasa memandu dari LCCT ke CH, tapi boleh pandu dari Ipoh ke CH.

    kalau ada kereta sewa di CH...lagi best..dan harga mahal banding di Ipoh??

    tolong berikan pandangan

    ReplyDelete
  34. salam,, bole kasi no tel tempat sewa motor dan rates dia skali x? tq

    ReplyDelete
  35. salam,, bole kasi no tel tempat sewa motor dan rates dia skali x? tq

    ReplyDelete
  36. salam..bagaimana kalo menaiki bas dari kuantan ya?

    ReplyDelete
  37. Kami dr tanah merah kelantan pulang ke kl setelah menyambut raya melalui jeli-dabong-lojing...kemudian singgah di brinchang.Kami decide untuk tidak melalui tapah tetapi jalan bertam hingga Sg. Koyan.Jalannya selesa,luas dan kami disajikan pemandangan yang indah.Namun jaraknya agak jauh...

    ReplyDelete
  38. Dari ringlet ke Sg. Koyan memakan masa sejam lebih,Sg. Koyan ke bandar raub dan menempuh jem (semua dalam pjlnn blk dr kg slps hr raya) untuk tiba ke bandar bentong...Kami mengambil masa hampir 5 jam untuk tiba ke gombak dr Ringlet...Mgkn kami patut memilih laluan tapah untuk lebih menjimatkan masa

    ReplyDelete
  39. Rasa tempat penginapan harga berpatutan di cameron tanah rata or pekan ipohye

    ReplyDelete
  40. Kalau menginap di ipoh,perjalanan ambik masa berapa km nak ke tanah rata cameron

    ReplyDelete

JUMLAH PELAWAT

Freelance Writer Needed
Freelance Writer Needed