Tuesday, November 29, 2011

PERBEZAAN SAIZ BUAH STRAWBERRY

Seorang pengunjung blog bertanya kepada saya berkaitan buah strawberry yang berbeza antara kebun/ladang. Ada yang kecil dan ada pula yang besar. Di Cameron Highlands, terdapat beberapa varieti strawberry yang ditanam seperti Camarosa dan Camaroga. Kedua-dua varieti tersebut berbeza dari segi bentuk buah dan tidak banyak beza dari segi saiz.

Buah yang berbeza saiznya adalah dipengaruhi oleh keadaan pokok, penjagaan dan umur pokok. Biasanya pokok yang baru ditanam mempunyai buah yang besar berbanding pokok tua sekitar 4 tahun. Buah juga berbeza saiz disebabkan penjagaan pokok yang sempurna dari segi pengairan dan baja.

Sekiranya pengunjung inginkan buah yang besar dan manis, pastikan ke kebun yang baik penjagaannya, mempunyai pokok yang sihat dan pokok tidak terlalu tua.

Pokok dibawah ialah pokok yang saya tanam sendiri diatas tanah. Buah memang agak kecil sebab tak guna baja sangat berbanding pokok yang ditanam secara fertigasi yang mana baja dikawal.PERLUKAN KATERING? LAWAT UNTUK PAKEJ MENARIK

No comments:

Post a Comment

JUMLAH PELAWAT

Freelance Writer Needed
Freelance Writer Needed