Wednesday, August 19, 2009

PENGANGKUTAN AWAM DI CAMERON HIGHLANDSPerkhidmatan pengangkutan awam sebenarnya tak berapa meluas di Cameron Highlands. Bagi pengunjung yang datang ke sini menggunakan perkhidmatan bas, mungkin akan mendapat sedikit masalah. Terdapat 3 buah syarikat bas ekspress yang beroperasi Di Cameron Highlands iaitu Unititi Ekspress, Kinta Omnibus dan Kurnia Bistari Ekspress.

Antara laluan bas tersebut ialah

1. Unititi Ekspress
Cameron Highlands - KL Sentral - Kuala Lumpur (8.30am, 1.30pm)
Cameron Highlands - Johor Bahru (8.30am)
Cameron Highlands - Singapura (9.00am)

2. Kinta Ekspress
Cameron Highlands - Ipoh (8.00am, 11.00am, 3.00pm, 6.00pm)

3. Kurnia Bistari Ekspress
Cameron Highlands - Kuala Lumpur (9.00am 10.30am 12.30pm, 1.30pm, 3.30pm)
Cameron Highlands - Butterworth

Bas tempatan pula ialah Regal Bas yang beroperasi dari Tapah - Cameron Highlands. Pertama kali cuba naik bas regal nie, aku rasa nak separuh mati. Itu baru Tanah Rata - Ringlet yang jaraknya cuma 15km.

Perkhidmatan teksi sewa juga terdapat di Stesen Bas Tanah Rata dengan kadar bayaran RM25 sejam. Kalau nak ke Mardi dari Tanah Rata (1km jer!) anda kena bayar RM4. Lebih baik jalan kaki dari naik teksi.

Perkhidmatan bas tempatan dari Tanah Rata - Kg Raja hanya melalui jalan utama, jadi kalau nak gie sebahagian tepat menarik tu kena jalan kaki la dari jalan besar. Oleh itu teksi adalah pilihan utama kebanyakan pelancong.

Singboard kaunter tiket Unititi Ekspress dan Kinta Omnibus. Kaunter dia kat belakang tu. Aku tak berani nak ambik gambar kaunter sebab kerani kaunter tu pandang aku semacam jer masa hala kamera kat dia...ingat aku nie perisik kot.

PERLUKAN KATERING? LAWAT UNTUK PAKEJ MENARIK

1 comment:

JUMLAH PELAWAT

Freelance Writer Needed
Freelance Writer Needed